Jamruż gotowany

Published on January 26 2018

Jarmuż jest najlepszy gdy trochę przemarznie, inaczej będzie gorzki. Obrane listki jarmużu wypłukać kilka razy i ugotować na osolonej wodzie, odcedzić je potem na durszlaku i przelać zimną wodą, a gdy osiąknie, usiekać dobrze tasakiem. Utrzeć na tartce parę pieczonych obranych kasztanów, włożyć je w rondel z jarmużem, wlać parę łyżek śmietanki i wsypać trzy łyżki miałkiego cukru, po czym wymieszać na ogniu i podawać na półmisku, obłożony pieczonymi kasztanami, obranymi z łupin. Można jarmuż dusić bez kasztanów, tylko z kilkoma utartymi marchewkami, buraczkiem i cebulą, dodając sporo masła lub słoniny i podlewając rosołem. Po czym zaprószyć mąką, wyłożyć na półmisek, obłożyć kasztanami ugotowanymi w wodzie i obsmażonymi w syropie (lecz niezrumienionymi), kiełbasą lub wędzonką.

https://imgur.com/user/CezarPiter
https://www.tor.com/members/przepisykulinarne/
http://wizaz.pl/forum/member.php?u=2274676
https://www.ted.com/profiles/9394333
https://www.codecademy.com/kulinarny
 

 

Repost0
To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post